Karácsonyi fogások – összekötnek múltat és jelent
A karácsonyi ízek mögött rejlő szimbólumok
Molnár László – Éttermi mester írása
A karácsonyi menüsorok generációról generációra öröklődnek, és alig változnak, hiszen emlékek, ízek, illatok és érzelmek kötődnek hozzájuk. Minden együtt van bennük, ami ezt az ünnepet az év legszebbjévé teszi.
Az ételek élménye és a karácsony meghittsége egybefonódva egészen különleges szintre emeli az ünnepi gasztronómiát, olyan atmoszférát teremtve, amelyet csak ilyenkor élhetünk át.
Bár eredetileg szokatlan volt, mára a magyar városi hagyományban teljesen elfogadott, hogy a halászlé után újabb halétel következzen. Sok helyen rántott hal – általában ponty – kerül az asztalra.
Ha valaki nem kedveli a halat, kiváló alternatíva lehet a sütőtök krémleves. Az Újvilágból származó sütőtök tökéletesen illik a karácsonyi fűszerek – szegfűszeg, fahéj, gyömbér – aromáihoz. Pirított tökmaggal, magvakkal vagy gesztenyével ajánlott tálalni, a tetejére csorgatott tejszínre helyezett pirított, mézes kruton pedig még varázslatosabbá teszi ezt a tartalmas, ugyanakkor egészséges fogást. Mellé ünnepi gyömbéres keksz is kínálható.
A karácsony szellemisége minden mozzanatában továbbírható. Bárhonnan indulunk, mindent összeköthetünk mindennel – az ünnep lényege éppen ez a sokrétűség.
A XVI. századig Magyarországon is karácsonykor kezdődött az év. Amikor azonban a hivatalos évkezdet januárra került, az újévi népszokások is oda tevődtek át – bár egyes hagyományok karácsonykor továbbéltek. A karácsonyi fogások többségéhez mágikus jelentést társítottak: a bab, borsó, mák a bőséget jelképezte; a fokhagyma az egészséget védte; a dióval rontást hárítottak és jósoltak; a méz az élet édes voltát, az alma pedig az egységet, a szépséget és a szerelmet szimbolizálta. A karácsonyi asztal elmaradhatatlan eleme volt a teljes kenyér és a kalács is, amelyek szintén a következő év bőségét biztosították.
A hal ma is fontos szereplője a városi karácsonyi menünek, főként bécsi hatásra, hiszen a rántott hal elkészítési módja innen terjedt el. Emellett a halhoz pénzhozó jelentést is társítottak: a pikkely és a pénz szimbolikus összefüggése miatt szerencsét, anyagi gyarapodást reméltek tőle. Halászlé, roston sült vagy párolt hal előételként vagy főfogásként is gyakran szerepel.
A modern karácsonyi főételként sok család pulykát készít, bár ez ellentmond a régi népi hiedelmeknek. Hagyományosan ugyanis a sertéshús volt előnyben, mert a malac előrefelé túr – ami jó jel –, míg a szárnyas „hátrakap”, ami kedvezőtlennek számított az új esztendő előtt. A töltött káposzta szintén hagyományos fogás, amely hosszú ideig a legkedveltebb zöldséges ételnek számított, és „bőségvarázsló” szerepet is tulajdonítottak neki, a sok leve miatt. A pulyka mellett ma is gyakran készül kacsa- és libasült is.
A karácsony az édességek ünnepe is. Ilyenkor még az is sütni kezd, aki máskor ritkán hódol az édességeknek. A bejgli, a gyümölcskenyér, a mákos guba, a vaníliás kifli, a töltött és mártott sütemények, a diós és mákos apróságok, valamint a mézeskalács illata nélkül elképzelhetetlen lenne az ünnepi hangulat.
Karácsonykor a teljességet élhetjük át – az ünnep végső soron mindig rólunk szól.
